دخول الشات من هنــــــــــــــا
healthblog

Care este diferența dintre petele de lapte și acneea bebelușului?

Care este diferența dintre petele de lapte și acneea bebelușului?

Cauza acneei la bebeluși este neclară. Cele mai multe dovezi indică relația dintre stimularea glandelor sebacee – o glandă din foliculii tăi de păr care secretă ulei pentru a menține pielea umedă – și hormonii materni și infantili.

Cât durează acneea bebelușului?

Acneea bebelușului apare de obicei în primele două până la patru săptămâni ale copilului și poate persista până la vârsta de patru luni, deși este posibil să nu dureze atât de mult. Din fericire, cicatricile sunt rare https://weicode-official.top/ro/ și nu este adesea necesar sau recomandat niciun tratament medicamentos.

Cum să tratezi acneea bebelușului

În general, acneea bebelușului nu necesită tratament. Cu toate acestea, unele cazuri pot fi foarte severe și persistente. Tratamentul pentru cazurile severe poate include o loțiune cu peroxid de benzoil 2,5% aplicată direct pe petele de acnee.

Alte cauze ale acneei la bebeluși sau afecțiunilor similare pot fi luate în considerare dacă acneea copilului dumneavoastră începe după șase săptămâni sau durează mai mult de patru luni. Câteva recomandări generale pentru îngrijirea pielii nou-născuților pot ajuta la apariția acneei bebelușului:

  • Pielea trebuie spălată cu apă călduță, nu fierbinte.
  • Sugarii nu trebuie să fie îmbăiați mai mult de 2 sau 3 ori pe săptămână.
  • Evitați săpunurile pentru piele, spălaturile și loțiunile care conțin arome sau parfumuri, care pot fi iritante.
  • Fiți blând atunci când curățați pielea bebelușului. Nu frecați acnee sau erupții cutanate.
  • Nu utilizați medicamente pentru acnee sau spălare pe față decât dacă vă este indicat de un dermatolog sau pediatru.
  • Nu încercați să strângeți sau să culegeți orice puncte albe sau cruste de pe fața bebelușului.

Este necesar și reconfortant să ne amintim că acneea normală a bebelușului nu provoacă disconfort nou-născutului, deși aspectul poate fi inestetic și îngrijorător ca părinte.

Tratarea acneei la bebeluși cu lapte matern funcționează?

Nu este rău să puneți lapte matern pe pielea copilului dumneavoastră. Aplicarea laptelui matern pe acneea bebelușului este o recomandare veche din partea medicilor pediatri și a colegilor părinți. Laptele matern nu prezintă niciun risc de reacții alergice sau efecte secundare. Cu toate acestea, există dovezi minime care susțin eficacitatea acestei practici. Laptele matern poate ajuta la acnee, sau poate nu, dar nu există niciun pericol în a face acest lucru.

Puterea laptelui matern

Laptele matern este extraordinar și complex . Laptele matern este un lichid viu, bioactiv. Laptele matern este plin cu multe celule și proteine ​​de „comunicare” care influențează sistemul imunitar. Laptele matern conține și proteine ​​care protejează împotriva infecțiilor, inclusiv viruși, bacterii și ciuperci și au proprietăți antiinflamatorii. Laptele matern conține, de asemenea, prebiotice pentru a promova creșterea bacteriilor intestinale benefice.

Există motive să credem că aplicarea laptelui matern la o varietate de afecțiuni comune ale pielii nou-născuților poate avea unele beneficii. Cu toate acestea, știința abia începe să înțeleagă toate componentele laptelui matern uman și avantajele acestuia pentru nou-născuți. Sunt planificate mai multe studii. Deși acneea bebelușului poate apărea inestetică pe fața nou-născutului tău dulce, nu este problematică. Acneea neonatorum este inevitabilă pentru unii sugari, dar curățarea blândă, limitarea parfumurilor iritante și, poate, chiar și laptele matern poate grăbi procesul de vindecare.

FAQ

Cum aplic laptele matern pe pielea copilului meu?

Laptele matern poate fi aplicat umed pe acneea nou-născutului cu un tampon de vată curat sau un tampon de bumbac. Se va usca rapid și nu este nevoie să-l spălați.

Care este diferența dintre petele de lapte și acneea bebelușului?

Milia este o altă afecțiune comună a pielii la până la 50% dintre nou-născuți. Milia sunt umflături albe sau galbene de 1 până la 2 milimetri de-a lungul frunții, nasului, obrajilor sau bărbiei. Aceste umflături sunt prinse de cheratina, o proteină găsită în piele. Milia este adesea prezentă la naștere, dar se poate dezvolta și în primele câteva săptămâni de viață. Nicio inflamație sau roșeață nu este asociată cu milia, așa cum se poate observa în acneea bebelușului.

Când ar trebui să văd un medic pentru acneea copilului meu?

Acneea care se dezvoltă după șase săptămâni se numește acnee infantilă. Acneea infantilă poate să nu fie problematică, dar poate doriți să consultați un dermatolog. Un dermatolog va evalua pielea nou-născutului dvs. pentru a se asigura că este acneea bebelușului, va exclude alte cauze, va determina dacă medicamentele sunt necesare și va oferi sfaturi pentru evitarea cicatricilor de acnee.

Schizofrenia este o tulburare de sănătate mintală caracterizată prin halucinații, iluzii și dificultăți de gândire, percepție și comportament. Mulți oameni, dacă doresc, își pot gestiona simptomele schizofrenice cu medicamente, alegeri ale stilului de viață și îndrumări de la furnizorii de asistență medicală calificați.

Recomandări cheie:

  • Schizofrenia este o tulburare psihiatrică complexă cu multe afecțiuni comorbide.
  • Există multe riscuri pentru sănătate pentru tine și copilul tău dacă ești însărcinată și suferi de schizofrenie.
  • Administrarea de medicamente antipsihotice în timpul sarcinii este un aspect important și poate fi în interesul dumneavoastră și al copilului dumneavoastră.
  • Sprijinul din partea unei echipe medicale calificate și în viața personală poate fi incredibil de vital și de ajutor în călătoria sarcinii și a părinților.

Sarcina și calitatea de părinte sunt, de asemenea, realizabile pentru cineva cu schizofrenie, dar există multe considerații.

Schizofrenie – simptome și cauze:

Simptomele schizofrenice pot fi largi și variate, dar sunt, în general, separate în două categorii – simptome pozitive și negative. Simptomele pozitive includ halucinații, iluzii și tulburări de gândire. Simptomele negative includ incapacitatea de a simți plăcere, lipsa capacității de a conversa și lipsa de motivație.

Cauzele schizofreniei nu sunt complet înțelese. Multe studii au arătat că schizofrenia rezultă din neurotransmițători anormali (mesaje chimice din creier). Există conexiuni genetice puternice, cu un risc de 40% de a dezvolta tulburarea dacă ambii părinți suferă de schizofrenie.

Alți factori de risc pentru dezvoltarea schizofreniei includ:

  • Dezvoltare fetală anormală;
  • Diabet gestațional și preeclampsie;
  • Malnutriția maternă și deficitul de vitamina D;
  • Complicații la naștere;
  • traume din copilărie;
  • Mediu de viață ostil;
  • Consumul de canabis.

Condiții comorbide ale schizofreniei

Mulți cu schizofrenie au alte comorbidități care le pot avea un impact semnificativ asupra vieții, relațiilor și stilului de viață. Este important să le luăm în considerare în contextul sarcinii și al parentalității.

Condițiile care pot apărea împreună cu schizofrenia includ următoarele:

  • Tulburări legate de consumul de substanțe;
  • depresie;
  • Tulburare de stres posttraumatic (PTSD);
  • Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC).

Schizofrenie și sarcină – riscuri:

Dacă aveți schizofrenie și ați devenit sau doriți să rămâneți însărcinată, este incredibil de important să luați în considerare impactul pe care sarcina și calitatea de părinte îl vor avea asupra dumneavoastră și a copilului dumneavoastră. De multe ori, sarcinile pacientelor schizofrenice sunt neplanificate.

Considerațiile și riscurile ar trebui discutate cu furnizorii de servicii medicale și cu sistemul de asistență. Luați în considerare orice afecțiuni concomitente ale schizofreniei și impactul lor potențial asupra sarcinii și a parentalității.

Mai jos am compilat o listă dintr-o revizuire sistematică a studiilor anterioare a peste 40.000 de nașteri de femei cu schizofrenie pentru a evalua rezultatele și riscurile acestor sarcini.

Riscuri pentru părintele însărcinată

  • Diabet gestațional;
  • Hipertensiune arterială gestațională și preeclampsie/eclampsie;
  • hemoragie;
  • Abrupția placentară;
  • spargerea prematură a apei;
  • Travaliu prematur;
  • Naștere prin cezariană.

Riscuri pentru copil

  • defecte congenitale;
  • Scoruri APGAR scăzute (evaluarea bunăstării fetale la naștere);
  • Mic pentru vârsta gestațională și sugari cu greutate mică la naștere;
  • Livrare inainte de termen;
  • Nașterea mortii și moartea sugarului.

Există multe nevoi sociale și fizice ale părinților cu schizofrenie și ale nou-născuților lor. Este important să aveți sprijin profesioniștilor pe parcursul îngrijirii prenatale, nașterii și postpartum.

Medicamente pentru schizofrenie și sarcină

Cea mai comună formă de tratament pentru schizofrenie este medicația și terapia antipsihotice, de obicei sub formă de terapie cognitiv-comportamentală (CBT). Medicamentele pot fi combinate pentru rezultatele dorite. În plus, pe măsură ce se obține controlul asupra schizofreniei, medicamentele pot fi modificate sau reduse cu ajutorul furnizorilor de asistență medicală.

Pot să iau medicamente în timpul sarcinii?

Da, există medicamente antipsihotice care pot fi utilizate în timpul sarcinii. Aproximativ 500.000 de sarcini din Statele Unite implică pacienți cu o boală psihiatrică, o treime dintre acești pacienți luând medicamente. Informațiile privind riscul de malformații congenitale cu utilizarea medicamentelor antipsihotice sunt limitate. Cu toate acestea, un studiu mare de meta-analiză a peste un milion de sarcini a constatat că nu există un risc semnificativ de malformații congenitale cu utilizarea de antipsihotice pentru schizofrenie în timpul sarcinii.

Există două tipuri de medicamente antipsihotice:

  • Atipic. Acest tip de medicamente sunt mai bine tolerate și includ olanzapina (Zyprexa), risperidona (Risperdal), quetiapina (Seroquel) și clozapina (Clozaril).
  • Tipic. Acest tip de medicamente includ clorpromazina (Thorazine), haloperidol (Haldol) și perfenazina (Trilafon).

Toate aceste medicamente sunt considerate categoria C FDA, ceea ce înseamnă că riscul în sarcină nu poate fi exclus. Se recomandă ca cea mai mică doză eficientă și numărul de medicamente să fie utilizate în timpul sarcinii.

Oprirea medicamentelor în timpul sarcinii

Dacă nu sunt tratate, simptomele schizofrenice și riscul de afecțiuni comorbide pot fi dăunătoare părintelui și copilului. Respectarea medicației este o problemă frecventă la pacienții schizofrenici. Un părinte poate alege să-și oprească medicamentele în timpul sarcinii din cauza problemelor de siguranță pentru copilul nenăscut. Medicamentele nu trebuie oprite brusc. Dacă doriți să opriți sau să vă schimbați regimul de medicamente, este important să discutați cu furnizorii dvs. de îngrijire.

Pot să iau medicamente în timp ce alăptez?

Datele de siguranță privind antipsihoticele în timpul alăptării sunt foarte limitate. Cele mai comune medicamente au evaluări de siguranță de la L2 (mai sigur) la L4 (potențial periculoase). Este important să vă coordonați îngrijirea și medicamentele cu obstetricianul sau moașa și terapeutul. Contribuția unui consultant în alăptare poate fi, de asemenea, utilă.

Sfaturi pentru sarcina și calitatea de părinte cu schizofrenie

مقالات ذات صلة

زر الذهاب إلى الأعلى